Užimtumo tarnybos kursai: viskas, ką reikia žinoti

Ar svarstote apie karjeros pokyčius ar norite įgyti naujų įgūdžių? Užimtumo tarnybos kursai gali būti puiki galimybė jums. Šie kursai siūlo platų spektrą mokymo programų, pritaikytų šiuolaikinės darbo rinkos poreikiams. Nesvarbu, ar esate bedarbis, ar tiesiog norite tobulinti savo profesines žinias, užimtumo tarnybos finansuojami kursai gali padėti jums pasiekti savo karjeros tikslus.

Šiame straipsnyje sužinosite viską apie užimtumo tarnybos kursus. Apžvelgsime, kas tai yra ir kaip užsiregistruoti. Taip pat paaiškinsime finansavimo galimybes ir apžvelgsime populiariausias mokymo programas. Be to, aptarsime, kokius įsipareigojimus turėsite po kursų baigimo. Šis gidas padės jums suprasti, ar užimtumo tarnybos kursai yra tinkamas pasirinkimas jūsų profesiniam tobulėjimui.

Kas yra Užimtumo tarnybos kursai?

Užimtumo tarnybos kursai yra paramos mokymuisi forma, numatyta Lietuvos Respublikos užimtumo įstatyme. Šie kursai suteikia galimybę darbo ieškantiems ir dirbantiems žmonėms įgyti naują profesiją arba tobulinti turimus įgūdžius. Pagrindinis šių kursų tikslas – padėti žmonėms prisitaikyti prie besikeičiančios darbo rinkos ir padidinti jų įsidarbinimo galimybes.

Kursų tipai

Užimtumo tarnyba siūlo įvairius kursų tipus, pritaikytus skirtingiems poreikiams:

  1. Formalusis profesinis mokymas: Šie kursai suteikia oficialiai pripažįstamą kvalifikaciją.

  2. Neformalusis profesinis mokymas: Trumpesni kursai, skirti konkretiems įgūdžiams tobulinti.

  3. Persikvalifikavimo programos: Skirtos tiems, kurie nori pakeisti savo profesinę kryptį.

Kursų trukmė priklauso nuo pasirinktos specializacijos ir mokymo centro. Pavyzdžiui, formalaus profesinio mokymo programos gali trukti iki 60 kreditų pirminiam mokymui ir iki 90 kreditų tęstiniam mokymui [1].

Tikslinės grupės

Užimtumo tarnybos kursai yra prieinami įvairioms tikslinėms grupėms:

  1. Bedarbiai: Asmenys, registruoti Užimtumo tarnyboje ir turintys bedarbio statusą.

  2. Dirbantys asmenys: Žmonės, norintys tobulinti savo įgūdžius ar pakeisti profesiją.

  3. Jaunimas: Ypatingas dėmesys skiriamas 18-29 metų asmenims, siekiant padidinti jų įsidarbinimo galimybes [2].

  4. Asmenys su negalia: Užimtumo tarnyba siekia užtikrinti, kad paslaugos būtų prieinamos ir žmonėms su negalia [3].

Prioritetas teikiamas regioniniu ar nacionaliniu lygiu paklausioms profesijoms. Pavyzdžiui, 2022 m. III ketvirtyje paklausiausi buvo reklamos ir rinkodaros specialistai, administravimo ir vykdomieji sekretoriai, sandėliavimo tarnybos tarnautojai, apskaitos ir buhalterijos tarnautojai bei jaunesnieji socialiniai darbuotojai [4].

Nauda besimokantiems

Užimtumo tarnybos kursai suteikia daug naudos dalyviams:

  1. Finansinė parama: Kursų metu dalyviai gali gauti mokymo stipendiją, kuri siekia 0,47 minimaliosios mėnesinės algos dydžio [4].

  2. Papildomos išlaidos: Kompensuojamos kelionės ir apgyvendinimo išlaidos, jei mokymai vyksta kitoje vietovėje [4].

  3. Karjeros galimybės: Kursai padeda įgyti naujų įgūdžių, kurie gali atverti naujas karjeros galimybes.

  4. Tvaresnė integracija į darbo rinką: Kursai padeda dalyviams geriau prisitaikyti prie darbo rinkos poreikių [2].

Svarbu paminėti, kad baigę kursus, dalyviai įsipareigoja ne mažiau nei 6 mėnesius dirbti pagal darbo sutartį, susijusią su įgyta kvalifikacija [4]. Tai užtikrina, kad įgytos žinios būtų pritaikytos praktikoje ir padėtų dalyviams įsitvirtinti darbo rinkoje.

Užimtumo tarnybos kursai yra puiki galimybė tiems, kurie nori tobulėti profesinėje srityje ar pakeisti karjeros kryptį. Jie ne tik suteikia reikalingų žinių ir įgūdžių, bet ir padeda prisitaikyti prie nuolat besikeičiančios darbo rinkos.

Kaip užsiregistruoti į kursus?

Norint dalyvauti Užimtumo tarnybos kursuose, svarbu žinoti, kaip tinkamai užsiregistruoti. Procesas yra gana paprastas, tačiau reikalauja tam tikrų žingsnių ir dokumentų. Štai ką jums reikia žinoti apie registraciją į užimtumo tarnybos kursus.

Reikalingi dokumentai

Prieš pradedant registracijos procesą, įsitikinkite, kad turite visus reikalingus dokumentus. Štai ko jums prireiks:

  1. Galiojantis asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas (asmens tapatybės kortelė arba pasas).

  2. Išsilavinimą ir kvalifikaciją patvirtinantys dokumentai.

Jei jūsų kvalifikacija buvo įgyta užsienyje, nepamirškite, kad reikės šių dokumentų vertimų į lietuvių kalbą. Vertimas turi būti patvirtintas vertėjo parašu.

Registracijos procesas

Užsiregistruoti į Užimtumo tarnybos kursus galite keliais būdais:

  1. Apsilankykite artimiausioje teritorinėje užimtumo tarnyboje.

  2. Užsiregistruokite internetu per Užimtumo tarnybos svetainę.

Registracijos metu jums reikės:

  1. Pateikti anksčiau minėtus dokumentus.

  2. Užpildyti registracijos formą, nurodant savo asmeninius duomenis ir pageidaujamą kursą.

  3. Susitarti dėl konsultacijos su Užimtumo tarnybos specialistu.

Konsultacijos metu specialistas padės jums sudaryti individualų užimtumo veiklos planą. Šiame plane bus numatyta jūsų persikvalifikavimo galimybė ir tinkamiausias kursas jūsų poreikiams.

Atrankos kriterijai

Užimtumo tarnyba taiko tam tikrus atrankos kriterijus, kad užtikrintų, jog kursai būtų skirti tiems, kam jų labiausiai reikia. Štai pagrindiniai atrankos kriterijai:

  1. Bedarbio statusas: Pirmenybė teikiama asmenims, registruotiems Užimtumo tarnyboje ir turintiems bedarbio statusą.

  2. Darbo rinkos poreikiai: Atsižvelgiama į Užimtumo tarnybos atliktomis darbo rinkos prognozėmis nustatytas paklausias profesijas.

  3. Ankstesnis dalyvavimas: Pirmenybė teikiama tiems, kurie anksčiau nedalyvavo Užimtumo tarnybos priemonėse.

  4. Registracijos trukmė: Ilgesnį laiką Užimtumo tarnyboje registruoti asmenys gali turėti pirmenybę.

  5. Įsipareigojimas dirbti: Asmenys, pasirengę įsipareigoti dirbti pagal įgytą kvalifikaciją ne mažiau kaip 6 mėnesius, turi didesnę tikimybę būti atrinkti.

Jei atitinkate atrankos kriterijus, Užimtumo tarnyba pasiūlys jums sudaryti trišalę arba dvišalę sutartį. Trišalė sutartis sudaroma, kai yra numatytas būsimas darbdavys, o dvišalė – kai po kursų baigimo įsipareigojate įsidarbinti savarankiškai.

Svarbu žinoti, kad užsiregistravus į kursus, jūs įsipareigojate aktyviai dalyvauti mokymo procese ir, baigę kursus, dirbti pagal įgytą kvalifikaciją ne mažiau kaip 6 mėnesius. Šis įsipareigojimas užtikrina, kad įgytos žinios bus pritaikytos praktikoje ir padės jums įsitvirtinti darbo rinkoje.

Užimtumo tarnybos kursai yra puiki galimybė įgyti naujų įgūdžių ar pakeisti profesiją. Tinkamai pasiruošę registracijos procesui ir suprasdami atrankos kriterijus, jūs galite padidinti savo galimybes gauti valstybės finansuojamą profesinį mokymą ir pagerinti savo pozicijas darbo rinkoje.

Finansavimo galimybės

Užimtumo tarnybos kursai siūlo įvairias finansavimo galimybes, kurios padeda žmonėms įgyti naujų įgūdžių ir pagerinti savo pozicijas darbo rinkoje. Šios galimybės apima valstybės finansuojamus kursus, stipendijas ir papildomų išlaidų kompensavimą.

Valstybės finansuojami kursai

Užimtumo tarnyba teikia 100% finansavimą profesinio mokymo paslaugoms. Tai reiškia, kad jūs galite dalyvauti kursuose nemokamai, jei atitinkate nustatytus reikalavimus. Finansavimas skiriamas tiek bedarbiams, tiek dirbantiems asmenims, kurie nori tobulinti savo įgūdžius ar įgyti naują kvalifikaciją.

Svarbu paminėti, kad finansavimo suma turi tam tikras ribas. Pavyzdžiui, kvalifikacijai įgyti skiriama suma negali viršyti 5 minimalių mėnesinių algų (MMA) dydžio, o kvalifikacijai tobulinti ar kompetencijai įgyti – 2,5 MMA, kai mokymo programos trukmė yra nuo 51 valandos ir daugiau [5].

Stipendijos

Be nemokamų kursų, Užimtumo tarnyba taip pat siūlo mokymo stipendijas. Šios stipendijos skirtos padengti pragyvenimo išlaidas mokymų metu. Stipendijos dydis yra 0,5 minimalios valandinės algos (MVA) už kiekvieną lankytą valandą, kas sudaro apie 2,83 Eur [5].

Jei esate dirbantis asmuo ir profesinio mokymosi metu buvote atleistas iš darbo, jums gali būti skiriama papildoma mokymo stipendija. Šios stipendijos dydis siekia 0,6 minimaliosios mėnesinės algos dydžio [4].

Papildomos išlaidos

Užimtumo tarnyba taip pat kompensuoja įvairias papildomas išlaidas, susijusias su dalyvavimu kursuose:

  1. Kelionės išlaidos: Jei jūsų gyvenamoji vieta yra kitoje vietovėje nei mokymo vieta, Užimtumo tarnyba kompensuos kelionės išlaidas iki artimiausio profesinio mokymo teikėjo ir atgal.

  2. Apgyvendinimo išlaidos: Jei kursai vyksta ne jūsų gyvenamojoje vietovėje, galite gauti kompensaciją už apgyvendinimą.

  3. Sveikatos tikrinimo ir skiepijimo išlaidos: Užimtumo tarnyba taip pat padengia privalomojo sveikatos tikrinimo ir skiepijimo nuo užkrečiamųjų ligų išlaidas, jei to reikalauja pasirinkta mokymo programa [5].

Svarbu paminėti, kad šios papildomos išlaidos kompensuojamos tik tam tikromis sąlygomis. Pavyzdžiui, dėl paramos judumui į Užimtumo tarnybą turite kreiptis per 1 mėnesį nuo įsidarbinimo arba dalyvavimo kursuose pradžios. Be to, kelionės išlaidos kompensuojamos ne ilgiau kaip 4 mėnesius nuo kursų pradžios [6].

Užimtumo tarnybos finansuojami kursai suteikia puikią galimybę tobulinti savo įgūdžius ar įgyti naują profesiją be didelių finansinių išlaidų. Tačiau svarbu atidžiai susipažinti su visomis finansavimo sąlygomis ir reikalavimais, kad galėtumėte maksimaliai pasinaudoti šiomis galimybėmis.

Prieš registruodamiesi į kursus, rekomenduojama pasikonsultuoti su Užimtumo tarnybos specialistais. Jie gali suteikti išsamią informaciją apie finansavimo galimybes, tinkančias būtent jūsų situacijai, ir padėti pasirinkti tinkamiausią mokymo programą.

Nepamirškite, kad finansavimo galimybės gali keistis, todėl visada verta pasitikrinti naujausią informaciją Užimtumo tarnybos svetainėje arba apsilankius artimiausiame Užimtumo tarnybos skyriuje. Investicija į savo profesinį tobulėjimą gali atverti naujas karjeros galimybes ir padėti jums sėkmingai įsitvirtinti darbo rinkoje.

Populiariausios mokymo programos

Užimtumo tarnybos kursai siūlo platų spektrą mokymo programų, pritaikytų šiuolaikinės darbo rinkos poreikiams. Šios programos padeda bedarbiams ir dirbantiems asmenims įgyti naujų įgūdžių ar pakeisti profesiją. Prioritetas teikiamas regioniniu ar nacionaliniu lygiu paklausioms profesijoms, siekiant užtikrinti tvarų užimtumą ir sudaryti karjeros mobilumo galimybes.

IT ir programavimas

IT sektorius išlieka vienas iš paklausiausių darbo rinkoje, todėl Užimtumo tarnyba siūlo įvairias su informacinėmis technologijomis susijusias mokymo programas. Populiariausios programos šioje srityje yra:

  1. Front-end programavimas: Šie kursai moko kurti vartotojui matomą sąsają, naudojant HTML, CSS ir JavaScript technologijas.

  2. Java programavimas: Java kalba naudojama kuriant programinę įrangą, mobiliąsias aplikacijas ir didelės apimties sistemas.

  3. Python programavimas: Ši kalba ypač paklausi dirbtinio intelekto, kibernetinio saugumo ir duomenų mokslo srityse.

  4. Kibernetinis saugumas: Programa skirta parengti jaunesniuosius sistemų administratorius, kurie įgis žinias apie kibernetinės apsaugos pagrindus ir technologijas.

  5. Testavimas: Ši programa apima tiek rankinį, tiek automatinį informacinių sistemų testavimą, įtraukiant ir dirbtinio intelekto elementus.

Svarbu paminėti, kad IT srities kursai nuolat atnaujinami, atsižvelgiant į naujausias technologijų tendencijas ir darbo rinkos poreikius.

Verslo administravimas

Verslo administravimo srityje Užimtumo tarnyba siūlo įvairias programas, skirtas tobulinti vadybos ir administravimo įgūdžius. Populiariausios programos šioje srityje yra:

  1. Projektų valdymas: Ši programa apima projektų planavimą, organizavimą, vykdymą ir kontrolę.

  2. E. komercija: Kursai skirti parengti specialistus, gebančius efektyviai pritaikyti dirbtinio intelekto technologijas e. komercijoje.

  3. Verslo intelektika (Business Intelligence): Programa suteikia žinias ir įgūdžius, reikalingus priimti duomenimis grįstus sprendimus.

  4. Apskaitininko mokymai: Ši programa skirta parengti kvalifikuotus apskaitininkus, gebančius savarankiškai tvarkyti buhalterinę apskaitą.

  5. Biuro administravimas: Programa moko rengti įvairius įstaigos dokumentus, tvarkyti administracijos dokumentus ir elektroninių dokumentų valdymo sistemą.

Šios programos padeda įgyti praktinių įgūdžių, reikalingų šiuolaikinėje verslo aplinkoje, ir didina dalyvių konkurencingumą darbo rinkoje.

Socialinės paslaugos

Socialinių paslaugų sritis taip pat sulaukia didelio dėmesio Užimtumo tarnybos kursuose. Šios srities programos skirtos parengti specialistus, gebančius teikti kokybiškas socialines paslaugas įvairioms visuomenės grupėms. Populiariausios programos šioje srityje yra:

  1. Socialinio darbuotojo padėjėjo mokymai: Ši programa rengia specialistus, gebančius teikti pagalbą socialiniams darbuotojams ir jų klientams.

  2. Slaugos ir akušerijos specialistų mokymai: Atsižvelgiant į augantį šių specialistų poreikį, Užimtumo tarnyba siūlo kursus, skirtus įgyti ar tobulinti slaugos ir akušerijos įgūdžius.

  3. Pedagogų rengimo programos: Šios programos skirtos parengti pedagogus, gebančius dirbti su įvairaus amžiaus vaikais ir jaunimu.

  4. Neįgaliųjų asistentų mokymai: Programa rengia specialistus, gebančius teikti pagalbą neįgaliesiems kasdieniame gyvenime ir darbo aplinkoje.

  5. Senyvo amžiaus žmonių priežiūros specialistų mokymai: Ši programa skirta parengti specialistus, gebančius teikti kokybiškas priežiūros paslaugas senyvo amžiaus žmonėms.

Užimtumo tarnybos siūlomos mokymo programos yra nuolat atnaujinamos, atsižvelgiant į darbo rinkos tendencijas ir darbdavių poreikius. Baigę šiuos kursus, dalyviai ne tik įgyja naujų įgūdžių, bet ir padidina savo galimybes įsidarbinti ar pakeisti karjeros kryptį. Svarbu paminėti, kad dauguma programų absolventų įsilieja į darbo rinką jau per pirmuosius 3-6 mėnesius po studijų baigimo [7].

Norintys dalyvauti Užimtumo tarnybos kursuose turėtų kreiptis į artimiausią Užimtumo tarnybos klientų aptarnavimo skyrių, kur specialistai padės pasirinkti tinkamiausią mokymo programą ir suteiks išsamią informaciją apie finansavimo galimybes. Svarbu atminti, kad šie kursai yra puiki galimybė ne tik įgyti naujų žinių, bet ir prisitaikyti prie nuolat besikeičiančios darbo rinkos, taip užsitikrinant stabilesnę profesinę ateitį.

Įsipareigojimų po kursų baigimo apžvalga

Baigus Užimtumo tarnybos kursus, dalyviai turi tam tikrų įsipareigojimų, kurie užtikrina, kad įgytos žinios ir įgūdžiai būtų efektyviai panaudoti darbo rinkoje. Šie įsipareigojimai yra svarbūs tiek dalyviams, tiek darbdaviams, tiek pačiai Užimtumo tarnybai. Aptarkime pagrindinius aspektus, susijusius su įsipareigojimais po kursų baigimo.

Įdarbinimo reikalavimai

Užimtumo tarnybos finansuojami kursai yra susieti su konkrečiais įdarbinimo reikalavimais. Šie reikalavimai skiriasi priklausomai nuo to, ar buvo sudaryta trišalė ar dvišalė sutartis.

Trišalės sutarties atveju:

  • Būsimas darbdavys įsipareigoja įdarbinti asmenį pagal įgytą kvalifikaciją ar kompetenciją.

  • Darbo sutartis turi būti sudaryta ne trumpesniam nei 6 mėnesių laikotarpiui.

  • Profesinio mokymo dalyvis įsipareigoja įsidarbinti pas numatytą darbdavį ir dirbti pagal įgytą kvalifikaciją ar kompetenciją.

Dvišalės sutarties atveju:

  • Profesinio mokymo dalyvis įsipareigoja įsidarbinti Užimtumo tarnybos pasiūlytoje arba savo susirastoje darbo vietoje.

  • Alternatyviai, dalyvis gali pradėti savarankišką veiklą pagal įgytą kvalifikaciją ar kompetenciją.

  • Įsidarbinimas ar savarankiškos veiklos pradžia turi įvykti per 6 mėnesius nuo kursų baigimo.

Svarbu paminėti, kad dvišalė sutartis dėl mokymosi pagal formaliojo ir neformaliojo profesinio mokymo programas su bedarbiu sudaroma atsižvelgiant į Užimtumo tarnybos atliktomis darbo rinkos prognozėmis nustatytas paklausias profesijas. Tai užtikrina, kad įgytos žinios ir įgūdžiai atitiktų realius darbo rinkos poreikius.

Minimalus darbo laikotarpis

Vienas iš pagrindinių įsipareigojimų po Užimtumo tarnybos kursų baigimo yra minimalus darbo laikotarpis. Šis reikalavimas taikomas tiek trišalės, tiek dvišalės sutarties atveju:

  • Minimalus darbo laikotarpis yra 6 mėnesiai.

  • Šis laikotarpis skaičiuojamas nuo įsidarbinimo dienos arba savarankiškos veiklos pradžios.

  • Darbas turi būti susijęs su įgyta kvalifikacija ar kompetencija.

Minimalus darbo laikotarpis yra svarbus dėl kelių priežasčių:

  1. Jis užtikrina, kad valstybės investicijos į profesinį mokymą būtų efektyviai panaudotos.

  2. Suteikia dalyviams galimybę įgyti praktinės patirties ir įtvirtinti kursų metu įgytas žinias.

  3. Padeda dalyviams įsitvirtinti darbo rinkoje ir sukurti stabilų karjeros pagrindą.

Užimtumo tarnyba atidžiai stebi, ar šis įsipareigojimas yra vykdomas, ir gali imtis atitinkamų priemonių, jei jis nėra laikomasi.

Pasekmės nesilaikant įsipareigojimų

Nesilaikant įsipareigojimų po Užimtumo tarnybos kursų baigimo, gali kilti tam tikrų pasekmių. Nors konkrečios pasekmės nėra išsamiai aprašytos pateiktoje informacijoje, galima numanyti, kad jos gali apimti:

  1. Finansines sankcijas: Dalyviai gali būti įpareigoti grąžinti dalį ar visą kursų finansavimą.

  2. Apribojimus ateityje: Gali būti apribotos galimybės dalyvauti kituose Užimtumo tarnybos kursuose ar programose.

  3. Teisinės pasekmės: Sutarties nesilaikymas gali sukelti teisinius ginčus tarp dalyvio ir Užimtumo tarnybos.

Svarbu pabrėžti, kad šios pasekmės yra hipotetinės ir konkrečios situacijos gali būti vertinamos individualiai. Užimtumo tarnyba visada skatina dialogą ir bendradarbiavimą, siekiant rasti geriausią sprendimą tiek dalyviui, tiek darbo rinkai.

Norint išvengti galimų pasekmių, rekomenduojama:

  • Atidžiai perskaityti ir suprasti visas sutarties sąlygas prieš ją pasirašant.

  • Palaikyti nuolatinį ryšį su Užimtumo tarnyba ir informuoti apie bet kokius pokyčius ar sunkumus.

  • Aktyviai ieškoti darbo ar galimybių pradėti savarankišką veiklą iškart po kursų baigimo.

  • Jei kyla sunkumų įsidarbinant, kreiptis į Užimtumo tarnybą dėl papildomos pagalbos ar konsultacijų.

Užimtumo tarnybos kursai yra puiki galimybė įgyti naujų įgūdžių ir pagerinti savo pozicijas darbo rinkoje. Tačiau svarbu suprasti, kad ši galimybė ateina su tam tikrais įsipareigojimais. Laikantis šių įsipareigojimų, ne tik išvengiama galimų neigiamų pasekmių, bet ir maksimaliai išnaudojamos įgytos žinios ir kompetencijos. Tai naudinga tiek pačiam dalyviui, tiek visai Lietuvos darbo rinkai, prisidedant prie jos augimo ir konkurencingumo.

Išvada

Užimtumo tarnybos kursai turi didelę įtaką profesiniam tobulėjimui ir karjeros galimybėms. Šie kursai siūlo platų spektrą mokymo programų, pritaikytų šiuolaikinės darbo rinkos poreikiams. Valstybės finansavimas ir papildomos išmokos padaro šiuos kursus prieinamus daugeliui žmonių. Be to, kursai padeda dalyviams įgyti naujų įgūdžių ir prisitaikyti prie nuolat besikeičiančios darbo rinkos.

Baigę kursus, dalyviai įsipareigoja dirbti pagal įgytą kvalifikaciją bent pusę metų. Šis reikalavimas užtikrina, kad įgytos žinios būtų pritaikytos praktikoje ir padėtų dalyviams įsitvirtinti darbo rinkoje. Galiausiai, Užimtumo tarnybos kursai yra puiki galimybė tiems, kurie nori tobulėti profesinėje srityje ar pakeisti karjeros kryptį. Jie ne tik suteikia reikalingų žinių ir įgūdžių, bet ir padeda prisitaikyti prie nuolat kintančios darbo aplinkos.

Nuorodos

[1] – https://uzt.lt/organizacijoms/mokymo-teikejams/mokymo-programu-pateikimas/133
[2] – https://uzt.lt/es-investicijos/2021-2030-finansavimo-laikotarpis/karjeron/427
[3] – https://socmin.lrv.lt/uploads/socmin/documents/files/veiklos-sritys/Strateginis valdymas/Itraukios darbo rinkos PP/Efektyvinti Uzimtumo tarnybos veiklos procesus ir funkcijas/Pagrindimo%2Baprasas%2B2022%2B04%2B06.docx
[4] – https://www.renkuosilietuva.lt/lt/profesinis-mokymas-per-uzimtumo-tarnyba/
[5] – https://uzt.lt/mokymai/parama-mokymuisi/profesinis-mokymas/112
[6] – https://www.b1.lt/wiki/parama-judumui-2594
[7] – https://www.lrt.lt/naujienos/verslas/4/1507175/programavimo-kursai-graibstomi-bet-greiti-mokslai-sekminga-karjera-garantuoja-ne-visiems

Skaitykite daugiau